کارشناسان آموزش عالی از اثرات مثبت انتقال دانشجویان دختر به شهر محل سکونت خود می‌گویند

کاهش آسیب‌های اجتماعی

تصویر مطلب کاهش آسیب‌های اجتماعی
  • چهارشنبه 29 آذر 1396

به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی به نقل از روزنامه فرهیختگان، اواخر مهر امسال بود که فرهاد رهبر، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در دیدار با آیت‌الله نوری‌همدانی وعده داد هر دانشجوی دختری که درخواست بازگشت به شهر خود را داشته باشد با آن موافقت می‌شود. وعده‌ای که در کمتر از دو ماه رنگ واقعیت به خود گرفت و او دیروز در حاشیه نشست استعدادهای درخشان حوزه علوم پزشکی این دانشگاه نوید داد که دانشجویان دختر از ترم آینده می‌توانند به واحد دانشگاهی محل سکونت خود یا والدین رفته و در آنجا ادامه تحصیل دهند. بعد از گذشتن از پل قبولی در دانشگاه، آن چیزی که باعث نگرانی و استرس پذیرفته‌شدگان می‌شود انتقال به یک شهر دیگر برای تحصیل است. این مهاجرت شاید در ابتدا مهاجرت کوچکی به نظر برسد اما پذیرفته‌شدگان پس از مهاجرت به یک شهر بزرگ تازه با مشکلات دست به گریبان می‌شوند. مشکلاتی که هرکدام می‌تواند زمینه‌ساز بروز بسیاری از مشکلات دیگر و حتی ترک تحصیل باشد. زندگی در شهر دیگر آسان نیست؛ دانشجوی جدید پس از مهاجرت به شهر دیگر با هجوم احساسات مختلف مواجه خواهد بود چراکه زندگی دانشجویی و خوابگاهی در کلانشهرها مشکلات خاص خود را دارد. مشکلاتی که هم دانشجو و هم خانواده او را از لحاظ روحی و روانی تحت فشار قرار می‌دهد. مشکلات و احساساتی که حالا دانشگاه آزاد اسلامی برای رفع آن چاره اندیشیده است. به اذعان اکثر کارشناسان آموزش عالی کشور طرح انتقال دانشجویان دختر به واحد دانشگاهی محل سکونت خود مزایایی را به دنبال خواهد داشت که کاهش آسیب‌های اجتماعی و کاهش استرس خانواده‌ها شاید تنها بخش کوچکی از این مزایا باشد.

ساروخانی: انتقال دانشجویان، بنیان خانواده‌ها را تحکیم می‌بخشد

باقر ساروخانی، مدیرگروه جامعه‌شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در گفت‌وگو با «فرهیختگان» می‌گوید: «دانشجویان در مقطع کارشناسی و کاردانی بسیار جوان هستند و زندگی در یک شهر دیگر به تنهایی برای آنان دشوار است. معتقدم میهمانی دائم دانشجویان دختر در مقاطع کاردانی و کارشناسی به محل سکونت اخلاق اجتماعی را نیز اصلاح می‌کند.»

ساروخانی در توضیح بیشتر می‌گوید: «این طرح بنیان خانواده‌ها را نیز تحکیم می‌بخشد چون دغدغه خانواده‌ها را کم می‌کند. من موردی را سراغ دارد که یکی از داوطلبان ورود به دانشگاه در شهر کرمان پذیرفته شده بوو پدر او ناچار شد که کار خود را رها کرده و خود را باز نشسته کند تا به همراه فرزند خود برای زندگی به کرمان برود.»

او معتقد است بازگشت دانشجویان به محل سکونت خود برای ادامه تحصیل دغدغه خانواده‌ها را کاهش داده و موجب می‌شود دانشجویان توفیق بیشتری در تحصیل پیدا کنند چراکه خانواده در کنار او هستند و مددکاری جمعی را به همراه خود دارد.» به گفته مدیرگروه جامعه‌شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات اجرای این طرح، امتیاز اخلاقی، امتیاز اقتصادی و اقتصاد نهادی را به دنبال خواهد داشت.

او افزود: «اقتصاد نهادی یعنی نهاد خانواده را تقویت خواهیم کرد و اگر این طرح به خوبی اجرا شود فکر خوبی است.»

ازکیا: کاهش آسیب‌های اجتماعی از مزایای انتقال دانشجویان است

مصطفی ازکیا، مدیرگروه مطالعات زنان نیز در گفت‌وگو با «فرهیختگان» از مزایای انتقال دانشجویان دختر به محل سکونت‌شان برای ادامه تحصیل سخن می‌گوید. به اعتقاد ازکیا کاهش آسیب‌های اجتماعی و صرفه‌جویی در هزینه‌های خانوار از مهم‌ترین مزایای این طرح است.

او می‌گوید: «با میهمانی دائم دانشجویان در مقاطع کاردانی و کارشناسی به محل سکونت به اقتصاد خانواده نیز کمک می‌شود چراکه سبد مصرفی کالای خانواده افزایش پیدا کرده و به عبارتی پدر خانواده دو جا هزینه نمی‌پردازد. هرچند ممکن است رشته‌هایی که دانشجویان انتخاب می‌کنند در حوزه‌ای که پدر و مادر آنها ساکن هستند، نباشد.»

این استاد دانشگاه معتقد است دانشجو اگر در کنار خانواده و محل سکونت خود تحصیل کند وقت اضافی‌ای که باید در خانه صرف تدارک غذا و لباس و... کند، می‌تواند صرف مطالعه بیشتر و تحقیق روی منابع تحقیقاتی کند و این موضوع می‌تواند به توسعه دانش فرد کمک کند.»

انتهای پیام /