توسط پژوهشگران واحد علوم و تحقیقات ثابت شد:

زعفران، مانعی در برابر از بین رفتن فولیکول‌های تخمدان

تصویر مطلب زعفران، مانعی در برابر از بین رفتن فولیکول‌های تخمدان
  • سه شنبه 24 بهمن 1396
پژوهشگران واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی دریافتند «کروسین» موجود در زعفران می‌تواند مانع از بین رفتن فولیکول‌ها شود.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی به نقل از واحد علوم و تحقیقات، زعفران (Crocus sativus L.) چاشنی است که از دیرباز در برخی کشورها برای بهتر شدن رنگ و طعم غذا استفاده می‌شود. یکی از اجزای اصلی زعفران، «کروسین» است. تاکنون چهار ماده شیمیایی گیاهی به نام‌های کاروتنوئید، فلاونوئید، ترپنوئید و کورکومین شناخته شده‌اند که مسئول فعالیت‌های فیتوشیمیایی داروهای گیاهی هستند.

کروسین، کاروتنوئیدی است که در زعفران یافت می‌شود. تحقیقات اخیر نشان داده است که این ماده اثرات دارویی مختلفی دارد. خواص آنتی‌اکسیدان، ضد سرطان، ضد انعقاد، ضد درد، ضد افسردگی و ضد اضطراب کروسین تایید شده است. همچنین این ماده به عنوان یک درمان موثر در برابر بیماری آلزایمر، گرفتگی عروق، چربی خون و فشار خون بالا استفاده می‌شود. گیاهان دارویی مختلفی باعث بهبود باروری شده و به تعادل هورمونی کمک می‌کنند و برخی از این گیاهان اثر متفاوتی دارند.
در هیپوتالاموس پپتیدی به نام «کیس پپتین» یا «متاستین» وجود دارد که توسط ژن Kiss-1 کد می‌شود و به عنوان مهارکننده متاستاز در سلول‌های ملانوم شناخته شده است. این ژن در سلول‌های عصبی هیپوتالاموس بیان می‌شود و تنظیم‌کننده‌ای کلیدی در محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- گناد در پستانداران ماده است و برای رشد فولیکولی و تخمک‌گذاری در طول تولید مثل مورد نیاز است.
سلول‌های عصبی بیان‌کننده «کیس پپتین»، ترشح هورمون آزادکننده گنادوتروپین را تنظیم کرده و از این طریق هورمون تحریک‌کننده فولیکول (FSH) و هورمون لوتئینی (LH) را کنترل می‌کند. بر اساس تاثیری که در رشد و نمو اندام جنسی و محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- گناد دارد، اختلال عملکرد سلول‌های عصبی کیس پپتین می‌تواند منجر به ناهنجاری رشد جنین و ناباروری شود.

دکتر کاظم پریور و همکارانش در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در مطالعه‌ای تاثیر زعفران را بر محور هیپوفیز-گناد و بیان ژن هیپوتالاموسی kiss-1 در موش‌های صحرایی بررسی کردند.

نتایج این مطالعه که در آخرین شماره «نشریه بین‌المللی باروری و ناباروری» پژوهشگاه رویان منتشر شده است، نشان داد کروسین در سطح هیپوتالاموسی بیان ژن kiss-1 را کاهش می‌دهد. با این حال، کاهش بیان ژن Kiss-1 بر هورمون‌های وابسته به جنسیت LH و FSH تاثیر نمی‌گذارد. این موضوع نشان می‌دهد که مکانیسم‌های دیگری ممکن است این کاهش را متعادل کند. در سطح تخمدان، کروسین مثل یک عامل ضد آپوپتوتوزی عمل می‌کند و از بین رفتن فولیکول‌ها را کاهش می‌دهد.

انتهای پیام /